Oci i cultura

Sabadell declara la guerra a Terrassa per WhatsApp

Les emoticones han triomfat a WhatsApp / LLUÍS FRANCO

Si l’emoticona de la ceba era el més top que podíem trobar a WhatsApp en clau sabadellenca, a partir d’ara tenim un nou al·licient per enviar-nos missatges amb els nostres conciutadans: arriben els stickers que sabadellenquitzaran definitivament els telèfons mòbils de tota la ciutat, els cebojis.

Es tracta d’una creació del col·lectiu local Pura Ceba, que ha convertit la tendra careta clàssica de l’smiley en una ceba amb cara, literalment. I amb totes les emocions que se’ns puguin passar pel cap: des de l’enamorament fins a la plorera, passant per la que llegeix el Diari de Sabadell. Les reaccions a les xarxes socials van ser immediates, tot d’una es va publicar.

“Els vam mostrar als amics. I abans de voler-ho, ja s’havien escampat”

Roger Serra, un dels dissenyadors de Pura Ceba, explica que se’ls van escapar de les mans, la nit de dimarts. “Els vam començar a rular a alguns amics i abans de voler, ja s’havien escampat”, explica. Serra també assegura que accepten propostes per fer-ne més. De fet, ja tenen algunes idees clares sobre els propers stickers que llançaran. 

La nit de dimarts també van arribar a alguns telèfons mòbils de Terrassa. Però no només els stickers de les cebes, sinó alguns altres que reivindiquen la capitalitat de Sabadell. I fins i tot directament en contra de Terrassa, com ara el FCK TRS. Per això, el rebombori en alguns cercles terrassencs va ser immediat.

La rèplica de Terrassa

Però Terrrassa no queda curt, en la stickerwar, ja que fa un temps que el col·lectiu La Xemeneia també rul·la unes emoticones de WhatsApp que fan broma de Sabadell. Un d’ells és la icona antinuclear amb la frase Sabadell? No, gràcies! Altres és el dibuix d’una ceba guixada, directament.

“Vistes les ‘cebojis’, potser fem més ‘egarmojis’, tot i que no ho reconeixerem”

Xavier Filgueira, membre de La Xemenia, és qui els ha dissenyat. “Nosaltres utilitzem molt els stickers en l’àmbit intern, per fer broma, amb frases i cares de la nostra gent”, explica a D.S. I afegeix: “Així que fer algunes emoticones per enriure’ns de Sabadell era natural”. Tot i això, i vist que l’extensa col·lecció de stickers de Pura Ceba, assegura que potser s’animen a preparar més egarmojis amb una Torre del Palau i altres elements idiosincràtics de la ciutat. No és pas difícil fer un sticker des de cada smartphone. Cal una foto en format PNG i fons transparent. L’App Stukalov, per exemple, és útil per dissenyar-los. 

També hi ha samarretes rivals, com aquestes dues / LLUÍS FRANCO

Samarretes per tots els gustos

La picabaralla de cebes versus xemeneies, però, també s’ha expressat en altres àmbits. Com ara el de les samarretes. La Xemeneia va produir el 2018 una samarreta amb el lema Volem canviar Sabadell per Perpinyà, juntament amb un mapa de les terres de parla catalana. Si la profecia s’hagués complert justament el passat dissabte, la comarca hagués acollit els 110.000 manifestants del míting de l’expresident Carles Puigdemont. 

Pura Ceba també ha editat samarretes, però en aquest cas autoreferencials. La més coneguda és obra de l’il·lustrador Lion Billar i reprodueix els versos de Pere Quart: Sabadell és capital del Vallès Occidental, de les terres catalanes i del món en general. També van dissenyar altres estampats, com ara La Bassa Beach, Ceba o Mort, Sant Pep (obra de la dissenyadora Maite Nicolás) i la Ceba Pirata de Martí Sáiz. 

La brega, però, ha revifat aquest hivern a Terrassa, després d’una quedada nocturna (a les 5 h) per cantar nadales antiSabadell a la plaça Vella. Tot i així, justament per aquelles dates, el Diari de Sabadell aplegava membres de Pura Ceba i La Xemeneia en terreny (relativament) neutral: una pinada vora l’Hospital de Terrassa, pràcticament al límit administratiu entre ambdues localitats. Les cebes Jordi Llunell i Martí Sáiz s’ajuntaven amb la xemeneia Joaquim Albalate la tarda abans de Cap d’Any brindaven amb cava (barat) pel nou any. “Necessitavem dir que Terrassa mola, tot i que no sigui perfecta”, explicava Albalate. Una petita treva en la guerra de ciutats.   

Antic cartell promocional de les enganxines dels cotxes / CEDIDA

L’adhesiu del cotxe

Encara hi ha un referent iconogràfic més antic, en la reivindicació de la identitat sabadellenca. Es  tracta dels adhesius amb la silueta d’una ceba per enganxar  a la part de darrere dels cotxes, que e svan popularitzar l’any 2012.  No siguis burro, enganxa’t la ceba. Amb aquest eslògan, un grup de vuit amics de Sabadell van trobar una excusa per continuar una relació que mantenen des de l’institut.

Aquest col·lectiu es va autobatejar amb el nom de Malapell, en record a la dita vallesana que fa referència a la rivalitat amb els veïns de Terrassa -mala raça. 

Arriben els ‘stickers’ més sabadellencs a WhatsApp: els ‘cebojis’

Comentaris
To Top