Ciutat

GRÀFICS: Més delictes sexuals, furts i tràfic de drogues a Sabadell

Més delictes, i més greus. L’any 2018 va tancar amb un augment dels fets delictius tipificats al Codi Penal a Sabadell: 8.126 fets penals, un 4,7% més respecte a l’any anterior. Segons les dades del Ministeri d’Interior a què ha accedit D.S., el repunt de la delinqüència respon a un creixement del tràfic de drogues, els robatoris de vehicles i furts, i els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual.

“La gent se sent insegura”, lamentava un policia municipal tot comentant les darreres agressions sexuals que han tingut lloc als Merinals i Torre-romeu. Precisament, aquests dos nous episodis en la crònica de successos de la ciutat han tornat a sacsejar una ciutadania ja colpida per fets com la violació múltiple de Can Feu o el tiroteig en una plaça de Campoamor.

Diari de Sabadell va explicar en l’edició de paper del passat 30 de març que l’índex delinqüencial de Sabadell és menor al de les ciutats similars del seu entorn i de Catalunya –38,4 delictes per cada 1.000 habitants–. Aquesta xifra positiva en termes absoluts, però, n’amaga una altra: alguns fets delictius, transcendents per la seva gravetat, s’han disparat en només un any.

Drogues i delictes sexuals, en auge

El repunt en els delictes té relació directa amb el tràfic de drogues. Les infraccions penals per a aquesta pràctica il·legal –que inclou el cultiu i l’elaboració de l’estupefaent– augmenta un 46,7% entre 2017 i 2018 (de 49 a 72 casos).  Fonts del Col·legi d’Advocacia de Sabadell consideren que no es tracta d’un repunt en el narcotràfic, sinó a una intensificació de la vigilància policial, focalitzat al sud de la ciutat. “S’estan desarticulant una sèrie de narcopisos situats a Campoamor”, apunten. Sense anar més lluny, a principis de març va caure una xarxa de delinqüents amb seu sabadellenca que distribuïa cocaïna.

Els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals –el gran paquet que inclou abusos i agressions sexuals– surten a relluir en les dades del Ministeri de l’Interior. L’augment, en aquest cas, és de l’11,8% respecte al 2017: els casos pugen de 68 a 76 i en concret les agressions sexuals amb penetració passen de 13 a 16 (+23,1%). En el conjunt de l’Estat espanyol, les denúncies per violació augmenten un 22,7%. 

L’explicació de l’increment, segons els advocats sabadellencs, respon a un augment progressiu de la conscienciació i a la pèrdua de les pors a denunciar. “Abans s’amagaven aquests delictes. El moviment feminista ha aconseguit trencar amb el silenci”, assenyalen des del Col·legi d’Advocacia. En aquest sentit, el regidor de Seguretat, Lluís Perarnau, apunta cap a un canvi legislatiu en què hi hagi tots els agents socials, polítics i judicials conjurats per fer que “la xifra sigui zero”.

Repunt dels robatoris de cotxes

De les dades del Ministeri d’Interior també despunten les sostraccions de vehicles, el segon gran grup de delictes que més creix respecte al 2017 (+21,2%).   assenyalen fonts judicials, aquest delicte acostumava a ser una excepció als Jutjats de Sabadell. Amb el tancament del 2018, es van arribar als 126 robatoris a tota la ciutat, 22 més que l’any anterior. Per contra, la xifra general de robatoris i furts és pràcticament idèntica a la de l’any anterior (-0,4%). Dins d’aquest grup, s’imposen les sostraccions sense violència (+6,1% en furts), mentre que cau l’ús de la violència (-11,9% en robatoris amb força, o mitjançant la violència o la intimidació).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top