Oci i cultura

David Vila i Ros i Sílvia Morilla signen un ‘Retorn al futur’ a la sabadellenca

Detall de la portada del llibre 'Les sabates esblanades' / CEDIDA

Si Robert Zemeckis hagués nascut a la Creu Alta i preferís el petador abans que la cheeseburguer, potser hauria rodat Retorn al futur amb el campanar de Sant Fèlix com a teló de fons. Com que el director nord-americà mai va trepitjar la nostra ciutat, la versió sabadellenca d’aquest relat l’ha creada l’escriptor local David Vila i Ros a la novel·la Les sabates esblanades, que ha estat publicada per La Llar del Llibre.

Es tracta d’una història juvenil d’aventures on un grup de nens i nenes surten de classe i es refugien de la pluja al Vapor Buxeda Vell. Un cop allà, però, s’adonen que han viatjat cent anys cap al passat, i que es troben atrapats al Sabadell del 1919. Per tornar a la seva època, hauran de recórrer els edificis emblemàtics de la ciutat fins a trobar unes sabates esblanades màgiques: “La història també és una excusa perquè els més joves puguin conèixer la història de la ciutat d’una manera més amena”, reconeix Vila i Ros.

L’escriptor sabadellenc David Vila i Ros / VICTÒRIA ROVIRA

A Les sabates esblanades l’escriptor torna a fer parella creativa amb la il·lustradora Sílvia Morilla -ja havien treballat junts al recull de microrelats I si expliquem un conte?-, i ara ofereixen un autèntic viatge en el temps cap a un Sabadell mític i romàntic, on la Colla d’Oliver, Trabal i Obiols feia les primeres sortides i les xemeneies treien fum sense parar. “Està molt bé reivindicar la nostra ciutat, entendre allò que ens fa ser qui som”, destaca l’autor, i afegeix que saber d’on venim ens serveix “per projectar-nos cap al futur”. 

El llibre va néixer del projecte municipal Seguint el fil –on un escriptor començava una història que els alumnes de diverses escoles havien d’acabar–, i Vila i Ros té molt clar que pot servir com una eina didàctica. “Hem afegit una guia per utilitzar-lo a classe… però pot servir com a excusa per recórrer la ciutat seguint el camí dels protagonistes!”, conclou.

Comentaris
To Top