Oci i cultura

Catalunya, Portugal i Brasil criden “llibertat!” al Teatre del Sol

D’esquerra a dreta, els creadors de l’obra: Laia Vila, David Vila i Ros, Maria Rovira, Bruna Feliciano i Gilmara Lanzetta / CEDIDA

Liberdade, essa palavra que o sonho humano alimenta: que nâo há ninguém que explique, e ninguém que nâo entenda!”. La poetessa brasilera Cecilia Meireles descrivia així la llibertat -“aquella paraula que alimenta els somnis, que no hi ha ningú que expliqui, i ningú que no entengui!”- al seu Romanceiro da Inconfidência. Aquest cap de setmana, els versos de Meireless agafen cos a Sabadell, encarnats en l’obra Cafè Liberdade, que s’estrena al Teatre del Sol.

L’espectacle es representarà demà -dissabte 30 de març, a les 21.30h- i demà, diumenge 31 de març, a les 18h. “Tot va començar com un recital que unís la poesia reivindicativa catalana i portuguesa, però va anar creixent fins a l’espectacle multidisciplinari que és ara”, diu l’escriptor David Vila i Ros, un dels cinc creadors de l’obra. L’acompanyen Bruna Feliciano, Gilmara Lanzetta, Maria Rovira Lluelles i Laia Vila: entre tots han confeccionat una obra que uneix tres països: Portugal, Catalunya i el Brasil.

“L’any 1640, dos pobles van alçar-se per ser lliures; un d’ells va aconseguir-ho, l’altre encara està obrint-se pas”, expliquen els impulsors de Cafè Liberdade, referint-se a Portugal i Catalunya. Dos segles més tard, del Portugal lliure en va néixer, a l’altra banda de l’Atlàntic, un nou estat, el Brasil. Vila i Ros explica que han volgut recollim tres segles d’història de tres països, “amb molts més punts en comú del que ens pot semblar”.

El muntatge escènic combina història, poesia, teatre, música i dansa, i ho fa a partir d’autors dels tres països: Meireles, Pere Quart, Alex Polari, Ana Hatherly, Alberto Pimenta, Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa i Jordi Cuixart són algunes de les veus que es donen cita a Cafè Liberdade per donar a conèixer l’art i els textos d’aquestes nacionalitats. “El cafè ens desperta… així que despertem-nos col·lectivament!”, tanca Vila i Ros.

Comentaris
To Top